25 november 2022

Dit zijn de 5 belangrijkste SEO factoren van nu

SEO

Bedrijven of merken willen graag meer bezoekers op hun website. Helemaal niet gek, want meer traffic betekent meer potentiële klanten. Naast directe bezoeken zou het optimaal zijn om bezoekers te trekken via zoekmachines zoals Google. Maar hoe gaat dit in zijn werking?

SEO (search engine optimization) en SEA (search engine advertising) zijn hierbij je beste vrienden. Waarbij SEA een vorm is waarbij je moet betalen om hoog in de ranking te komen, krijg je bij SEO een hoge ranking door je website organisch op orde te hebben. De uitkomst? Meer mensen die op jouw website terecht komen via relevante zoektermen. Om je website SEO-proof te maken zijn dit de belangrijkste factoren die je daarbij kunnen helpen:

1. Houd rekening met het zoekgedrag en de intentie van de gebruiker

Google wordt steeds beter in het bepalen van de toegevoegde waarde van jouw website voor de gebruikers. Google houdt namelijk bij of jouw content helpt de vraag of behoefte van de gebruiker te beantwoorden. Hiervoor zijn een aantal vuistregels:

 • Bedenk welke zoekwoorden gebruikt worden om op jouw website terecht te komen. Wanneer de gebruiker via deze zoekterm op jouw website terecht komt, beantwoordt jouw content deze vraag of behoefte?
 • Zorg ervoor dat de gebruikerservaring van jouw website optimaal is. Bezoekers van een website zitten namelijk niet te wachten op lange wachttijden of grote terugkerende pop-ups. 
 • Zorg voor een duidelijk en logisch ingerichte linkstructuur, oftewel de navigatie van jouw website. Kunnen bezoekers via een makkelijk en overzichtelijke manier naar de pagina komen die zij willen zien? Niet alleen heel belangrijk voor de gebruikerservaring, maar ook voor je ranking. 

2. Gebruik klantdata en focus hierbij op de lifetime value

Hierbij gaat het erom dat jij data van de bezoekers op jouw website verzamelt en deze vervolgens gebruikt om klanten te winnen. Want zoals eerder vernoemd, is het de bedoeling dat jouw content de bezoekers helpt met hun vraag of behoefte. Maar welke criteria zijn hiervoor van belang?

Een van de belangrijkste punten is dat je content vragen beantwoordt en deze makkelijk te bereiken is. Een goede manier om dit te doen is te kijken naar welke keywords jouw bezoekers gebruiken. Daarnaast is het belangrijk dat de content op jouw website volledig waar is. Geen fabels, maar feiten.

Een klantenservice met daarbij een FAQ pagina zal een hoop vragen van bezoekers opvangen en beantwoorden: deze pagina is dus essentieel. Dit scheelt niet alleen onnodige vragen, maar maakt het voor de bezoekers ook gemakkelijker.

3. Webpagina ervaringen en core web vitals

In een recente update van Google wordt duidelijk uitgelicht dat gebruikerservaring per pagina erg belangrijk is. Daarnaast zijn de Core Web Vitals benoemd als een van de belangrijkste factoren op het gebied van SEO (2021).

Wanneer het gaat om verbeteren of verslechteren van gebruikerservaring, zijn er verschillende factoren die dit beïnvloeden. De uitblinker hierbij is de snelheid van een website. Wanneer jouw website snel reageert op kliks, en dus snel van pagina naar pagina reist, doet deze het goed op Google. Soms zijn grote pop-ups hinderlijk en wordt de gebruikerservaring verslechterd: maak deze dus vooral niet te groot. De veiligheid van een website speelt ook een belangrijke rol. Een SSL-protocol op een website toepassen is hierbij een uitstekend begin.

4. Gebruikerservaring op mobiel of tablets

Een van de belangrijkste punten uit deze blog is de gebruikerservaring van een website op mobiele telefoons (of tablets). Het komt steeds vaker voor dat mensen een website bezoeken via mobiel. Het wordt dus met de dag belangrijker om hier rekening mee te houden. Net zoals de gebruikerservaring op desktop, speelt ook dit een belangrijke rol bij het optimaliseren van SEO. 

Geen aparte website voor ieder soort apparaat, maar een website die zich aan elk formaat aanpast. Met de vele soorten apparaten (mobile, tablet, desktop etc.) is een responsive webdesign vandaag de dag essentieel. Maar wat zijn de voordelen?

 • Omdat het design zich aan het apparaat aanpast, wordt de gebruikerservaring ook gelijk beter. Zoals eerder vermeld, goed voor je SEO.
 • Het kost minder tijd om de inhoud van websites te onderhouden. Omdat er maar een website is, en er dus geen aparte website per apparaat is, scheelt dit tijd bij het aanpassen van inhoud. Zo hoef je het namelijk maar één keer te doen.
 • Google hoeft maar een keer je website te crawlen. Wanneer je voor elk type apparaat een eigen website hebt, heb je dus meerdere websites. Omdat je dit bij een responsive webdesign niet hebt, hoeft Google ook meer een keer door je website heen. We vallen in de herhaling, maar goed voor je SEO!

5. Blijf op de hoogte van updates & trends en speel hierop in

Het is bekend dat Google updates niet altijd aangekondigd worden. Wanneer er een grote daling in websiteverkeer is, kan het heel goed zijn dat er een update is geweest. Blijf dus ook vooral op de hoogte van alle ontwikkelingen en trends rondom SEO. Vind er een update plaats? Zorg er dan voor dat er ruimte en mogelijkheden zijn om dit toe te passen op jouw website. 

Alleen up-to-date blijven van Google updates is niet genoeg. Het is ook belangrijk om actuele trends rondom de maatschappij en economie bij te houden. Vaak is het zo dat klanten zich anders gaan gedragen gebaseerd op deze trends. Het is dan ook vanzelfsprekend dat zoektermen veranderen op basis hiervan. 

Uiteraard spelen er een hoop meer factoren rondom SEO, maar door deze vijf tips toe te passen kun je een goede basis leggen.

 

Geïnteresseerd?

Neem vrijblijvend contact met ons op!

Nog niet uitgelezen? Er is meer!

 • 11 april 2024

  Azerion en Philips bundelen krachten voor uitbreiding digitaal advertentieaanbod met Pregnancy+ en Baby+

  Het portfolio van Azerion breidt zich uit naar een gespecialiseerd publiek via Philips' premium Pregnancy+ & Baby+ Apps, waarmee tot 95% van alle zwangerschappen binnen belangrijke markten wordt bereik.

 • 13 maart 2024

  Azerion DoMiBowling Back To The 80’s Edition – 7 maart 2024

  Afgelopen donderdag was het weer zover! Het legendarische DoMiBowling evenement in Knijn, met dit keer als thema: Back To The 80's! 🕺Verschillende mediabureaus kwamen bijeen om te strijden voor de hoogste score in het toernooi.