30 maart 2023

AI & advertising: dit is wat je moet je weten

ai

Artificial Intelligence: oftewel kunstmatige intelligentie. Machines of robots die taken uitvoeren en door herhaling deze steeds beter uitvoeren. Een stap dichterbij automatisatie zou je zeggen. Maar is het echt zo simpel en hoe werkt het precies? Het klinkt bijna te goed om waar te zijn, maar over de laatste jaren zijn de ontwikkelingen rondom AI enorm. Impactvol nieuws kan je wel stellen, maar wat betekent dit voor de wereld van advertising?

Wat is Artificial Intelligence?

Om het simpel te zeggen heeft Artificial Intelligence betrekking op systemen en machines die de intelligentie van mensen nabootsen. Het proces hierbij wordt telkens geoptimaliseerd door het constant uitvoeren van dezelfde soort taken op basis van de informatie die het hierdoor verkrijgt. Het is dus iets wat zichzelf constant verbeterd tijdens deze processen. Maar waar kan het allemaal voor worden ingezet? Om je een beeld te geven van de mogelijkheden die AI meebrengt, hebben we een paar voorbeelden voor je op een rijtje gezet:

 • Op een website in een chat praten met een robot die werkt als klantenservicemedewerker. Yes, de zogeheten chatbot wordt aangestuurd vanuit de technologie van AI. Door constant te handelen met vragen en problemen van klanten zijn medewerkers voor deze klantenservice chats steeds minder nodig. De ontwikkeling hiervoor is nog niet zover dat chatbots het volledige werk van de mens hierin kan overnemen, maar vaak hoeven nog meer een paar vragen daadwerkelijk door mensen te worden beantwoord. 
 • Het filteren van essentiële informatie uit grote datasets om vervolgens een planning te verbeteren. AI werkt hierbij als een broodnodige assistent, die een deel van het werk van de mens oppakt. Maakt het leven toch nét weer een stukje makkelijker.
 • Suggesties voor jouw favoriete tv-programma’s maken. Door AI in te zetten als aanbeveling engines kunnen er suggesties worden gemaakt en gegeven op basis van jouw kijkgedrag op televisie. Scheelt weer een hoop zoekwerk!

Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden die de technologie van AI meebrengt. Het is belangrijk om te weten dat de technologie niet dient om het werk van de mens volledig over te nemen, maar om de capaciteiten en bijdragen van de mens sterk te verbeteren, waarbij de focus ligt op het proces en het vermogen tot doelgericht denken en analyseren van data. Maak je dus ook vooral niet druk: het zijn dus geen robots om de mens over te nemen, maar simpelweg om het leven van de mens een stukje makkelijker te maken.

De technologie brengt dus veel mogelijkheden met zich mee. Maar waar kan het voor worden ingezet in de wereld van digital marketing?

De kracht van AI brengt al tijden mogelijkheden mee voor advertising. Zo kan de technologie ervoor zorgen dat de targeting, biedingen en de  creaties van advertenties worden geautomatiseerd. Daarnaast is het meester in het verband leggen tussen locatie, device, interesses en een individu die het product of de dienst afneemt. Een ander groot voordeel voor advertising is dat de technologie kan bijdragen aan het ontwikkelen van “de perfecte advertentie”. Dit is nog niet zover dat het dit zonder enige input van de mens dit kan uitvoeren, maar het lijkt erop dat het niet lang meer gaat duren voordat deze functie zonder input van de mens kan opereren. Het voordeel hiervan is dat de advertenties op deze manier nog persoonlijker gemaakt kunnen worden, ze constant geoptimaliseerd zijn en uiteindelijk zal hierdoor een betere ROI uit voortborduren. 

Advertising & Data

De basis van AI wordt gelegd door data. Door het inzetten van de technologie voor data kunnen risico’s beter worden ingeschat, kan de budgetverdeling worden geautomatiseerd en is het mogelijk om voorspellingen te doen. Door de consistentie van datastromen uit verschillende informatiebronnen worden de algoritmes telkens net een stukje beter. Doordat dit proces zich blijft herhalen is het mogelijk om uitstekende keuzes en voorspellingen voor marketingcampagnes te maken. AI, data en marketingcampagnes zijn dus elkaars beste vrienden.

Wat zegt AI hier zelf over?

ai

Geïnteresseerd?

Neem vrijblijvend contact met ons op!

Nog niet uitgelezen? Er is meer!

 • 11 april 2024

  Azerion en Philips bundelen krachten voor uitbreiding digitaal advertentieaanbod met Pregnancy+ en Baby+

  Het portfolio van Azerion breidt zich uit naar een gespecialiseerd publiek via Philips' premium Pregnancy+ & Baby+ Apps, waarmee tot 95% van alle zwangerschappen binnen belangrijke markten wordt bereik.

 • 13 maart 2024

  Azerion DoMiBowling Back To The 80’s Edition – 7 maart 2024

  Afgelopen donderdag was het weer zover! Het legendarische DoMiBowling evenement in Knijn, met dit keer als thema: Back To The 80's! 🕺Verschillende mediabureaus kwamen bijeen om te strijden voor de hoogste score in het toernooi.